Hellan hehkutukset

Edellinen Hellan Sydämen hehkutus käsitteli

08.04.2020
1 vuotta sitten

vietetään romanien kansallispäivää

Hyvää Romanien kansallispäivää!

Kymmenen vuotta sitten Nurmeksen museossa vieraili kolme Palmin suvun edustajaa. Palmit ehdottivat, että museo kokoaisi näyttelyn Nurmeksessa pitkään vaikuttaneesta romanisuvustaan. Museossa asiasta innostuttiin, ja niinpä tästä seurasi kaksi vuotta kestänyt Palmin suvun ja Nurmeksen museon yhteisprojekti, joka oli samalla jännittävä aikamatka Palmin suvun vaiheisiin. Näyttely ja siihen liittyvät tapahtumat olivat erittäin suosittuja. Museoiden valtakunnallisessa tallennustyönjaossa romanikulttuuri saatiin Nurmeksen museon vastuualueeksi. Museossa tallennetaan romanikulttuuriin liittyvää aineistoa kaikkialta Suomesta ja dokumentoidaan myös nykypäivän romanikulttuuria.

Tänä keväänä juuri ennen koronaviruksen rantautumista maahamme saateltiin Seppo Palm haudan lepoon. Hautajaistilaisuus on vaikuttava ja kaunis. Yli 200 sukulaista, ystävää ja yhteistyökumppania jätti jäähyväiset Sepolle, joka oli vanhempiensa tavoin kantava voima Nurmeksen romaniyhteisössä ja kunnioitettu ja pidetty henkilö koko Nurmeksessa. Hän toimi arvokkaana ja tarkkana tietolähteenä, kun Palmin suvun vaiheita kartoitettiin. Ilman hänen apuaan näyttely olisi jäänyt tekemättä. Monen muun Palmin suvun jäsenen tavoin oli Seponkin intohimona musiikki, ja hänen tulkintansa Olavi Virran Hopeisesta kuusta jäi soimaan kuulijan sisimpään.

Romanit ovat asuneet Suomessa yli viisisataa vuotta, ja ovat siis suomalaisia. Nykypäivän Suomessa on huomattu, että romanikulttuuri ei menetä valovoimaisuuttaan, vaikka romanit kouluttautuvatkin entistä pitemmälle ja osallistuvat yhteiskuntaan muiden suomalaisten ja Suomessa asuvien kanssa. Kulttuurien välisessä vuorovaikutuksessa romanikulttuurin lämpö lisää yhteisöllisyyttä koko suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kirjoittanut Nurmeksen museon johtaja Meri-Anna Rossander

Kerro omat muistosi

Hellansydämen pätsiin voi heittää myös omia henkilökohtaisia tarinoita ja muistoja. Siellä ne sitten kytevät toisten tulkintojen ja tietojen kanssa. Ehkä näistä suodattuu jotain sellaista mitä ei vielä tiedettykään.

Kerro mikäli sinulla on jotain mielenkiintoista kerrottavaa liittyen yllä näkyvään hehkutukseen. Ota kuitenkin huomioon, että kommenttien tulee olla asiallisia. Kommentteja voi jättää ainoastaan oikealla nimellä. Kommenttipalstaa moderoidaan ennen julkaisua. Kommentoija itse vastaa tietojen totuudellisuudesta. Asiattomia komentteja ei julkaista, eikä niihin liittyviin tiedusteluihin vastata.

Kommentoi