Hellan hehkutukset

Edellinen Hellan Sydämen hehkutus käsitteli

20.11.1954
66 vuotta sitten

aloitettiin lasten päivän vietto

Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään YK:n 20.11. vuonna 1989 hyväksymän lapsen oikeuksien sopimuksen kunniaksi. Päivää nimitetään myös Kansainväliseksi lasten päiväksi ja sitä on vietetty kansainvälisesti vuodesta 1954 lähtien.
Lapsen oikeuksien sopimus on ihmisoikeussopimus, joka vahvistaa lapsuuden arvon elämänvaiheena. Sopimus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita ihmisiä. Sopimukseen on määritelty lapsen perusihmisoikeudet, sekä näkemys siitä, mitä on hyvä lapsuus. Sen pääperiaatteita ovat syrjimättömyys, lapsen edun asettaminen ensisijalle, oikeus jäädä eloon ja kehittyä, sekä oikeus osallistua ja tulla kuulluksi. YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen pohjalla on YK:n vuonna 1959 esittämä Lapsen oikeuksien julistus, joka on kuitenkin varsin yleisluontoinen, eikä sido valtioita samaan tapaan, kuin vuoden 1989 sopimus.
Lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus. Suomessa Lapsen oikeuksien sopimus astui voimaan vuonna 1991 ja lapsen oikeuksien päivä nimettiin suomalaisiin kalentereihin vuonna 2002. Päivästä on tulossa liputuspäivä vuodesta 2020 lähtien.

Kerro omat muistosi

Hellansydämen pätsiin voi heittää myös omia henkilökohtaisia tarinoita ja muistoja. Siellä ne sitten kytevät toisten tulkintojen ja tietojen kanssa. Ehkä näistä suodattuu jotain sellaista mitä ei vielä tiedettykään.

Kerro mikäli sinulla on jotain mielenkiintoista kerrottavaa liittyen yllä näkyvään hehkutukseen. Ota kuitenkin huomioon, että kommenttien tulee olla asiallisia. Kommentteja voi jättää ainoastaan oikealla nimellä. Kommenttipalstaa moderoidaan ennen julkaisua. Kommentoija itse vastaa tietojen totuudellisuudesta. Asiattomia komentteja ei julkaista, eikä niihin liittyviin tiedusteluihin vastata.

Kommentoi